Hur man gör en egen ljusbox

Jag har börjat intressera mig för produktfotografering och har kollat runt på Youtube och där hittade jag lite olika tutorials om hur man gör en egen ljusbox, eller lightbox som det heter i de engelska klippen.

Det finns många olika DIY på hur man bygger en sådan. En del använder vita lådor eller tvättkorgar i tyg. Jag har också sett en där man använder en genomskinlig plastlåda.

Eftersom jag ville göra en på en gång så använde jag mig av en kartong, bakplåtspapper, tejp och ett vitt skyltark för att skapa min ljusbox. Man behöver ett måttband, kniv, sax, penna och en linjal.

ljusboxFörst använde jag linjalens bredd som mall och ritade ut vart jag skulle skära kartongen. Här kan ni se att jag har skurit ur tre av kartongens sidor. Dessa ska kläs med bakplåtspappret, precis som jag håller på att göra här. Istället för bakplåtspapper så kan man använda tyg, silkespapper eller något annat. Den hela sidan på kartongen kommer att bli botten.

Jag har använt tejp för att få fast bakplåtspappret men man kan använda lim också. Det man ska tänka på sen när man håller på och fotograferar sen, är att vara försiktig med lamporna som ska lysa in från sidorna, så att det inte blir för varmt och börjar brinna. Det beror ju förstås på vilken sorts lampor man använder, men jag ska testa med helt vanliga skrivbordslampor för att se hur det blir.

ljusbox2Såhär ser ljusboxen ut när bakplåtspappret är på plats på de tre sidorna. Den är inte så snygg men vill man piffa till den så kan man måla den eller klistra på lite snyggt presentpapper eller något annat kul. Nu ska jag åka ner på byn och köpa ett stort vitt ark som jag ska klippa till och använda som bakgrund inne i kartongen. Sen så ska jag visa er hur den färdiga ljusboxen eller lightboxen, ser ut. Vi ses!

K

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *