Knittax automatic II

Hej!

Vad kul att se att jag har fått några återkommande besökare på bloggen! Det är känns bra! Vädret är helkasst och jag är förkyld, (ingen överraskning direkt) så jag har faktiskt ägnat lite tid till min stickmaskin! Det är ju perfekt väder för att pyssla med annat än att vara ute….

För flera år sedan köpte jag en gammal stickmaskin på annons. Det var en Knittax automatic II. Jag vet inte hur gammal den ä,r men kanske från 70-talet. Jag gjorde nog ett klipp för jag köpte den för 300 kr tror jag, med alla tillbehör. Det enda som fattades är en sorts krok som man använder när man ska flytta maskor. Patentstickningstillbehöret har jag inte heller. Det används vid resårstickning.

Det enda felet på den var, att två platinahakar var skadade i hörnen, men det fanns extra med så de bytte jag. Jag läste lite i de gamla böckerna som var med och tittade lite på Youtube-klipp, och sen satte jag igång. Jag gjorde ett par mössor och sen åkte den in i garderoben. I fjol tog jag fram den för min son ville att jag skulle göra en lila mössa. Jag fick ingen ordning på den alls. Det bara krånglade. Den gick trögt och jag tappade maskor och tjo faderullan.

Jag visste inte vad jag skulle göra så jag tog kontakt i en grupp på Facebook och hörde mig för där. Det visade sig att en dam som bor här i området hade stickmaskiner och hon erbjöd sig att komma och titta. Maskinen behövde göras rent sa hon så sagt och gjort.

knittax automatic II i delar

Många delar blir det….

Jag skruvade isär den i molekyler och jisses vad damm det var! Jag diskade plattor, skenor och alla 190 platinahakar och krokar. Sen skulle det torkas. Ha, ha! Jag stoppade in krokarna på brickor och körde dom i torkskåpet!

Efter någon vecka skulle jag sätta ihop den. Ta isär den var inga problem. Sätta ihop den däremot var ett pillgöra som tog tid. Jag höll på flera kvällar i rad för att sätta i nålar och platinahakarna. De är ju så många! När jag fått ihop den skruvade jag dit glidskenorna och skulle testa maskinen. Det gick knappt att rubba släden! Den ska ju glida fram och tillbaka lätt som en plätt! Gud, vad jag tänkte innan jag kom på felet! Fel och fel var det ju inte heller…

Jag hade dragit åt skruvarna till glidskenorna ordentligt för skruvar ska ju dras åt tycker man…. men då blev det för trångt för släden som ska glida på dem så den satt fast. När jag lossade på skruvarna blev det bättre. Detta får mig att undra om det inte ska sitta någon sorts list eller ”packning” under glidskenorna, men jag vet inte….

Sen har det inte blivit så mycket mer förrän nu. Plötsligt fick jag lust och röjde av mitt hobbybord och tog fram min Knittax Automatic II och oljade in den ordentligt och sen satte jag mig ner med de gamla kursbreven och håller nu på att lära in maskinen lite bättre från början.

Knittax Automatic II

Så här ser den ut nu. Knittax Automatic II

 

Det finns 6 stycken kursbrev med och jag är nästan färdig med nr 2. Jag längtar tills jag kommer till den delen då jag får ha garnet i garnhållaren! Nu håller jag på att lära mig lägga garnet för hand och det är inte lätt att få det jämnt och att lägga rätt varje gång. Ibland håller man för löst och då blir yttersta maskan för lös och antingen stickas den inte eller ramlar av….. men det är bara att kämpa på! Vad jag ska sticka sen när jag ”kursat” färdigt, det har jag inte en aning om. Du kanske har något förslag?

Ha en bra dag!

K

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *